Szabásminta 18 cm-es, fém füles, szögletes fém kerethez

Az aránylag hosszabb szünet után most ehhez a közkedvelt fém füles kerethez készítettem szabásmintát és elkészítési leírást. Talán végre valahára elmarad ez a sok eső, előbújik a nap és készülhetnek a fantasztikusabbnál fantasztikusabb tavaszi/nyári táskák.


Kész mérete: 21 x 15 x 8 cm.

Szükséges anyagok, kellékek:

A szabásminta ingyenesen letölthető innen: 1. oldal és 2. oldal



Elkészítési leírás:

1. Szabd ki az alkatrészeket.


2. A felvasalható vlies-t helyezd a ragasztós (fényes) felével a fő anyag fonákjára  és vasald rá 3-as fokozaton, 12-14 másodpercen keresztül, nyomást gyakorolva az anyagokra. Javaslom, hogy egy már nem használatos – nem műszálas anyagból készült – párnahuzatot vagy lepedőt teríts a vasaló talpa alá és azon keresztül „ragassz”.



3. Helyezd a merevítő közbélést a fő anyag fonákjára (vlies-zel beragasztott felére) és varrd körbe a két anyagot keskenyen (2 mm-es varrásszélesség).


4. Varrd össze a belső zseb részek felső vonalát, színt színnel szemben.


5. Fordítsd a színére és vasald meg.


6. Varrd fel kézzel a bőr címkét és keskenyen tűzd meg a zseb felső szélét.



7. Helyezd a belső zsebet a bélésre és a szélen varrd össze őket keskenyen.



8. Varrd össze a fő anyag alja vonalakat, majd hajtsd szét a varrásszélességet és tűzd meg a varrás vonalat keskenyen.



9. A bélés alja vonalát is varrd össze, de középen hagyj egy nyílást (majd itt fogjuk a színére fordítani a majdnem kész táskát). A nyílás elején és végén erősíts el.


10. Varrd össze a tárca két oldalát úgy, hogy fentről egy varrásszélességre induljon az első öltés, mutatom a nyíllal.


11. A bélés oldalát ugyanígy varrd össze.


12A tárca talpának elkészítéséhez fogd össze a tárca oldalát és a talp részt (zárd a kis nyílást) és rögzítsd 5 mm-es varrásszélességgel.



A bélést fotóztam, az így néz ki a színéről.


13. Tedd a bélést a külső részbe, színt színnel szemben.


14. Illeszd egymáshoz a két oldalvarrás legelső öltését és tűzd össze gombostűvel a fő anyag és a bélés felső ívét.


Ha a bélés kicsit bővebbnek tűnik, nem kell a szabott széleket egymáshoz erőszakolni. Nyugodtan engedd ki a bélést a fő anyag szélén túl - ekkora méretű táskánál - akár 1 cm-re is.


15. Most két varrással készítsd el a felső varrás vonalat. Az oldal varrásszélességet elhajtva (erre semmiképpen ne varrj rá, mert akkor "húzni" fog a táska oldala ha kifordítod), az oldalvarrás legelső öltésétől indulva varrd végig a felső ívet a másik oldalvarrás kezdő öltéséig.



16. Az íves részeken és két oldalt vágd le a varrásszélességet. 2-3 mm maradjon. A bélésből, ami nincs közbéléssel ragasztva maradhat oldalt kicsit több, kb 5 mm.


17. A bélés alján hagyott nyíláson keresztül fordítsd a színére a táskát.


Mutatom, az oldalának így kell kinéznie ha nem varrtál a varrásszélességekre és szépen igazítottad a bélés és a külső rész oldalvarrás vonalait.


18. Vasald meg a táskát és a felső szélt tűzd meg keskenyen.


19. A keretbe varrást már gyerek felügyelet közben készítettem ... ezért a sok zöld háttér :)

A bevarráshoz sima hímzőfonalat használok, egy szállal.

Jelöld meg a tárca közepét mindkét felső vonalon és nézd ki magadnak a fém keret közepét is. Annak érdekében, hogy tökéletes legyen a szimmetria és hogy pontosan tudd elosztani a táska bőségét (ha van) először készíts a fém keret mindkét oldalán két rögzítő öltést, egyet középre és egyet a bal oldalra. Én jobb kezes vagyok, jobbról kezdem majd bevarrni a táskát a keretbe. Bal kezeseknek gondolom fordítva áll kézre. Ezeket a rögzítő öltéseket majd kiszedem mikor a bevarrásnál odaérek.


20. Kezd el bevarrni a keretbe a táskát.


21. Ha átértél a másik oldalra akkor indulhatsz vissza.


Mutatom a belső részt, vissza felé próbálj az előző öltések elejébe és végébe ölteni, hogy szép, egyenletes varrásvonalat kapj. Ha a végére értél varrd el a fonalat minél közelebb a fém kerethez.


Varrd be a másik oldalt is és készen is van :)


Ehhez a fajta díszítő elemhez 12 db gyapjúszálra lesz szükséged lógónként. Én hosszabbra vágtam őket kicsit és inkább a végén igazítottam méretre a szálakat.

A zsinórvégbe tegyél egy kis ragasztót, kb. 1/4-ig legyen az alján a ragasztó és a szálakat összefogva a végüket pontosan egy szintben tartva nyomd bele őket a zsinórvégbe és hagyd száradni egy éjszakát.

Utána már nincs más hátra mint a láncot átfűzni a táska karikáján és C vagy dupla szerelőkarikával hozzáerősíteni a díszünket.

Remélem tetszett :) Ha van kedved írj hozzászólást, köszönöm!
Szilvi

Megjegyzések

  1. Szuper és nagyon jó a magyarázat is . Gratulálok .

    VálaszTörlés
  2. Hűha.. Ez igazán szép. Öröm a szemnek. Csak gratulálni tudok, és köszönöm, hogy megosztottad velünk a készítés menetét. Lehet, hogy egyszer én is kipróbálom :))
    Csak így tovább!!! :)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Szabásminták tárca/táska keretekhez

Tulipános, 6 zsebes tavaszi/nyári táska elkészítési leírás és ingyenes szabásminta ~*~ Tulip Bag with 6 pocket free pattern and tutorial

Ovis hátizsák - SK